IT-security

Hoe herken je een phishing mail?

Phishing is een populaire vorm van cybercriminaliteit. Deze frauduleze e-mails zijn vaak zeer moeilijk van echt te onderscheiden. Hoe weet je of een e-mail veilig is?

We geven je graag een aantal tips mee die je kunnen helpen bij het herkennen van valse mails.

Phishing en andere e-mailaanvallen? Een ware plaag! Tal van ondernemingen werden al het slachtoffer. Jij wil toch niet de volgende in het lange rijtje zijn?

Afzender

Aanspreking

Relaties waar je zaken mee doet gebruiken meestal jouw voor- of achternaam in een e-mail. Mails waarin je aangeschreven wordt met ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’ kijk je best even na (zie tips hierboven).

Vragen naar persoonsgegevens

In de meeste phishingmails wordt er gevraagd om jouw persoonsgegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen via een bijgevoegde link. Klik nooit zomaar op deze link! Jouw bank, verzekeringsmaatschappij of andere officiële instanties gaan nooit via e-mail naar jouw persoonsgegevens vragen.

Heb je toch twijfels, contacteer dan de organisatie eerst op om te controleren of ze de e-mail wel zelf hebben verstuurd. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens uit de e-mail, maar zoek ze zelf op.

Taalgebruik en vormgeving

Phishingmails kon je voordien makkelijk herkennen aan spellingsfouten, maar dit is niet langer zo. Ook de logo’s en foto’s die ze gebruiken worden steeds professioneler. Lees en bekijk de e-mail aandachtig om te zien of je geen onregelmatigheden tegenkomt. Je kan altijd teruggrijpen naar een eerdere mail om te vergelijken.

Dringend

Veel phishingmails proberen je te misleiden door je onder druk te zetten via meldingen zoals ‘laatste waarschuwing’. Een veel gebruikt voorbeeld is bijvoorbeeld “Uw abonnement of garantie verloopt, als u vandaag bedrag x niet overmaakt zal uw abonnement worden stopgezet”. Ga hier niet via de e-mail op in maar neem bij twijfel telefonisch contact op met de leverancier.

Links

Via links in valse mails proberen oplichters schadelijke software op jouw computer te installeren of je naar valse websites te leiden. Klik dus nooit zomaar op een link die je niet vertrouwt, maar controleer de link door er met de cursor over te bewegen. Je ziet dan welk adres er verschijnt.

De sleutel om phishing tegen te gaan is preventief optreden. Office-IT kan je hierbij helpen! Met Vade ben je beschermd tegen geavanceerde phishing, spear phishing en malware-aanvallen.

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Wil jij ook veilig én efficiënt kunnen werken en meteen geholpen worden bij problemen, en dit alles zonder dat jouw IT kosten de pan uitswingen?

“Het is algemeen geweten dat 90% van de cyberaanvallen starten met een e-mail, dus hier moesten we echt wel een oplossing voor vinden. Nu met Vade geraken dubieuze mails niet meer in de mailboxen en dat geeft gemoedsrust.”

Pauwels Michel – Whitewood Property Management