IT-security

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internet oplichting en fraude. Het woord is afgeleid uit het Engels voor Fishing (hengelen of vissen).

Phishing en andere e-mailaanvallen? Een ware plaag! Tal van ondernemingen werden al het slachtoffer. Jij wil toch niet de volgende in het lange rijtje zijn?

Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van deze phishing technieken omdat het veel eenvoudiger is om iemand op een link te laten klikken dan in te breken in zijn/haar computer. De afzender doet zich voor als een betrouwbare partij om jouw vertrouwen te winnen. En de e-mail die je ontvangt, lijkt afkomstig te zijn van een officiële instantie. Niets is echter minder waar!

Ze doen er alles aan om zo authentiek mogelijk over te komen en maken hiervoor onder meer gebruik van officiële logo’s. Met persoonlijk aangeschreven e-mails proberen ze jouw inloggegevens te achterhalen of jouw pc te besmetten met malware.

Wanneer je de link in de phishing mail aanklikt, kom je op een ogenschijnlijk officiële website terecht waar ze naar jouw logingegevens gaan vragen. Wanneer je dit invult hebben de oplichters toegang tot deze gegevens. Ook het openen van een bijlage in de e-mail kan voor problemen zorgen. Je kan zo ongemerkt malware, bijvoorbeeld een virus of spyware, op je computer installeren. Deze programma’s onderscheppen dan weer allerlei belangrijke persoonlijke informatie (bv. bankgegevens). Wees dus voorzichtig met e-mails die vragen om in te loggen op websites!

De meeste aanvallen gebeuren via e-mail. De sleutel om dit tegen te gaan is preventief optreden. Office-IT kan je hierbij helpen! Met Vade ben je beschermd tegen geavanceerde phishing, spear phishing en malware-aanvallen.

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Laat ons weten wat er in jouw organisatie beter kan. Kleine of grote KMO? We bekijken graag met jou welke oplossingen het meest geschikt zijn en bieden standaardformules of maatwerk aan. Aan jou de keuze.

“Het is algemeen geweten dat 90% van de cyberaanvallen starten met een e-mail, dus hier moesten we echt wel een oplossing voor vinden. Nu met Vade geraken dubieuze mails niet meer in de mailboxen en dat geeft gemoedsrust.”

Pauwels Michel – Whitewood Property Management