IT-security

Ik heb een e-mail ontvangen met een verdachte bijlage. Wat nu?

Je hebt een e-mail ontvangen met een verdachte bijlage en je weet niet wat ermee te doen?

Alvorens de mail te openen kijk je best even enkele zaken na.

Vrouw ontvangt mail met de handen in het haar

Phishing en andere e-mailaanvallen? Een ware plaag! Tal van ondernemingen werden al het slachtoffer. Jij wil toch niet de volgende in het lange rijtje zijn?

Open nooit zomaar een bijlage! Wees steeds voorzichtig met bijlages. Wanneer het om een ongewenste e-mail gaat, het onderwerp blanco of dubbelzinnig is, dan verwijder je best de volledige e-mail. Klik ook zeker niet zomaar op links naar websites in dergelijke e-mails.

Wanneer de e-mail van iemand komt die je kent of van wie je een e-mail verwacht, dan sla je de bijlage het best eerst op op de harde schijf en laat je antivirus programma dit bestand dan eerst scannen. Pas echter op als de e-mail wel van een bekende komt maar de tekst niet beantwoordt aan hetgeen je van stijl van die correspondent verwacht, of als de inhoud niet overeenstemt met het onderwerp.

Wanneer het anti-virusprogramma effectief een virus in de bijlage vindt, verwijder dit bestand dan zo snel mogelijk.

Bij twijfel contacteer je steeds het best de verzender van de e-mail om te weten of hij of zij effectief de e-mail / de bijlage verstuurd heeft. 

De sleutel om phishing tegen te gaan is preventief optreden. Office-IT kan je hierbij helpen! Met Vade ben je beschermd tegen geavanceerde phishing, spear phishing en malware-aanvallen.

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Laat ons weten wat er in jouw organisatie beter kan. Kleine of grote KMO? We bekijken graag met jou welke oplossingen het meest geschikt zijn en bieden standaardformules of maatwerk aan. Aan jou de keuze.

“Het is algemeen geweten dat 90% van de cyberaanvallen starten met een e-mail, dus hier moesten we echt wel een oplossing voor vinden. Nu met Vade geraken dubieuze mails niet meer in de mailboxen en dat geeft gemoedsrust.”

Pauwels Michel – Whitewood Property Management