Cloud & Hosting

De voordelen van private cloud voor jouw bedrijf

De term “private cloud” is een veelbesproken onderwerp. Maar wat houdt het eigenlijk in, en waarom zou jouw bedrijf ervoor kiezen? 

Waarom jouw IT infrastructuur verhuizen naar een datacenter een goed idee is

Wil je meer weten over hoe private cloud jouw bedrijf kan helpen?

Wat is een private cloud?

Een private cloud is een op maat gemaakte virtuele ruimte in een datacenter die specifiek is ingericht naar de behoeften van jouw bedrijf. Dit biedt tal van voordelen, vooral op het gebied van beheer, beveiliging en flexibiliteit.  In tegenstelling tot een publieke cloud, waar meerdere bedrijven dezelfde infrastructuur delen, biedt een private cloud dedicated resources. Dit betekent dat jouw bedrijf volledige controle heeft over de configuratie, het beheer en de beveiliging van de omgeving.

Vaak wordt de virtuele ruimte beheerd door de klant of IT-partner, waarbij alleen server racks, stroom, beveiliging en connectiviteit worden afgenomen.

Voordelen van een private cloud

  • Op maat gemaakte oplossing: Een private cloud wordt ingericht volgens de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Dit maakt het ideaal voor bedrijfsspecifieke of bedrijfseigen toepassingen en zogenaamde “Legacy”-toepassingen die niet herwerkt of herschreven worden naar SaaS-interface (Software as a service).
  • Beheer en controle: Virtuele desktops maken vaak deel uit van een private cloud. Dit biedt het voordeel van eenvoudig en uniform beheer, waardoor eindgebruikers vanaf elk apparaat (pc, Mac, tablet) toegang hebben tot hun vertrouwde desktop. Hoewel grote bedrijven vaak voor deze oplossing kiezen, is het ook populair bij KMO’s vanwege de eenvoud.
  • Beveiliging en compliance: Een private cloud biedt een hoger niveau van beveiliging en controle over gegevens, wat essentieel is voor bedrijven met strikte compliance-eisen. Het aanloggen op de werkplek in de private cloud verhoogt de beveiliging en verbetert de interne bedrijfscommunicatie.
  • Disaster recovery: Private cloudomgevingen kunnen worden opgezet in verschillende locaties, wat de beschikbaarheid bij calamiteiten verhoogt. Dit biedt robuuste disaster recovery-opties en zorgt ervoor dat jouw bedrijf altijd operationeel blijft.

Private cloud en KMO's

Hoewel private clouds vaak worden geassocieerd met grotere bedrijven, zijn ze ook zeer geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). De eenvoud en het uniforme beheer maken het een aantrekkelijke optie voor KMO’s die op zoek zijn naar betrouwbare en flexibele IT-oplossingen.

Integratie met SaaS-toepassingen

Een van de grote voordelen van een private cloud is de mogelijkheid om te integreren met populaire SaaS-toepassingen zoals Microsoft 365. Dit biedt een naadloze gebruikerservaring en zorgt ervoor dat je het beste van beide werelden krijgt: de controle en beveiliging van een private cloud gecombineerd met de flexibiliteit en functionaliteit van SaaS.

 Samengevat vereist een private cloud altijd beheer en inrichting, in tegenstelling tot SaaS, waarbij de softwareclient of browser op je pc direct verbinding maakt met de centrale software.

Met onze expertise en jouw bedrijfsdoelen kunnen we samen de perfecte IT-infrastructuur realiseren.

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Laat ons weten wat er in jouw organisatie beter kan. Kleine of grote KMO? We bekijken graag met jou welke oplossingen het meest geschikt zijn en bieden standaardformules of maatwerk aan. Aan jou de keuze.

“We willen de organisatie niet overspoelen met tools en kiezen bewust voor een eenvoudige structuur met Microsoft Office 365 als basis.”

Beirens Kristin – Mauquoy Token Company