IT-SECURITY

6 redenen waarom elk bedrijf een firewall nodig heeft

De groeiende netwerkperimeter is een feit. Aanvallen op bedrijfsnetwerken kunnen vele vormen aannemen, zoals virussen, achterdeuren, denial of service (DoS) aanvallen, macro’s, externe logins, phishing e-mails, social engineering en spam. In dit veranderende dreigingslandschap blijven firewalls een sleutelrol spelen bij het beveiligen van onze netwerken en apparaten. We sommen graag 6 redenen op waarom elk bedrijf een firewall nodig heeft:

Waarom elk bedrijf een firewall nodig heeft

Op zoek naar de ultieme bescherming voor jouw netwerk tegen moderne bedreigingen? Ontdek de kracht van een WatchGuard firewall.

Als WatchGuard Gold Partner kunnen we je vakkundig begeleiden bij de juiste keuze van firewall.

Wat is een firewall en hoe helpt het jouw bedrijf veilig te houden?

Een firewall is een netwerkbeveiligingsapparaat dat een beschermingsbarrière vormt tussen interne en externe netwerken. Het hoofddoel is om inkomend en uitgaand netwerkverkeer te controleren, te monitoren en te filteren op basis van een vastgestelde reeks beveiligingsregels. Op basis van deze regels worden gegevenspakketten onderzocht en wordt bepaald of ze moeten worden toegestaan of geblokkeerd.

Een firewall speelt een cruciale rol in de netwerkbeveiliging van bedrijven op verschillende manieren:

1- Verkeerscontrole (Traffic Control)

Helpt bij het beheersen van de stroom van netwerkverkeer door onbetrouwbare of mogelijk schadelijke inkomende en uitgaande verbindingen te filteren en te blokkeren. Dit helpt ongeautoriseerde toegang tot gevoelige informatie en bronnen te voorkomen.

2- Toegangscontrole (Access Control)

Door specifieke regels toe te passen, kan een firewall de toegang tot bepaalde applicaties, services of poorten beperken op basis van gebruikersrollen en -machtigingen. Zo wordt ervoor gezorgd dat alleen geautoriseerde personen kritieke bronnen binnen het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen.

3- Netwerksegmentatie (Network Segmentation)

Maakt het mogelijk om het netwerk te segmenteren door het te verdelen in afzonderlijke segmenten of subnets. Dit helpt bij het isoleren van verschillende afdelingen, netwerkservices of gebruikersgroepen en biedt een extra beveiligingslaag. Als een segment wordt gecompromitteerd, kan de firewall voorkomen dat aanvallers lateraal naar andere segmenten gaan.

4- Inbraakpreventie (Intrusion Prevention)

Firewalls kunnen intrusion prevention systemen (IPS) bevatten die kwaadaardige netwerkactiviteiten in realtime detecteren en blokkeren. Deze systemen controleren het netwerkverkeer en passen vooraf gedefinieerde regels of gedragsanalysetechnieken toe om potentiële bedreigingen te identificeren en te beperken.

5- Virtueel privénetwerk (VPN)

Veel firewalls ondersteunen VPN-functionaliteit, waardoor externe werknemers of filialen veilig toegang kunnen krijgen tot het bedrijfsnetwerk via versleutelde verbindingen. Dit helpt gevoelige gegevens te beschermen die worden verzonden tussen verschillende locaties.

6- Logging en auditing

Firewalls houden vaak logs bij van netwerkverkeer, die nuttig kunnen zijn voor het monitoren en detecteren van potentiële beveiligingsincidenten. Deze logs kunnen worden geanalyseerd om patronen te identificeren, verdachte activiteiten te volgen en beveiligingsinbreuken te onderzoeken.

Hou je WatchGuard firewall up-to-date

Vandaag de dag moeten organisaties hun firewalls regelmatig bijwerken en configureren om het hoofd te bieden aan de evoluerende beveiligingsdreigingen. Office-IT is Gold Partner van WatchGuard. We kennen hun aanbod goed en bevelen het ten zeerste aan voor netwerkbeveiliging en bescherming tegen cyberdreiging.

Bij Office-IT hebben we twee onderhoudsformules voor firewalls in ons aanbod:

  • Firewall Standard
  • Firewall Professional

Twee complete pakketten waarmee je de nodige ondersteuning en zekerheid krijgt.

Om mogelijke risico’s aan te pakken kunnen we de Firewall Professional formule verder uitbreiden met een periodieke check-up zodat jouw IT-infrastructuur op een veilige manier kan meegroeien met jouw bedrijf.

Daarnaast is het ook belangrijk om deze beveiligingssystemen aanvullen met andere oplossingen. Netwerkbedreigingen komen in verschillende gedaanten, dus firewalls moeten ondersteund worden door zichtbaarheidstools voor bedreigingen zoals endpoint-beveiligingsoplossingen .

Op zoek naar deskundige ondersteuning bij het implementeren en onderhouden van firewalls? Als WatchGuard Gold Partner kunnen wij je hierin vakkundig begeleiden.

Zo ben je zeker dat jouw beveiliging niet alleen vandaag, maar ook morgen nog op punt staat!

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Laat ons weten wat er in jouw organisatie beter kan. Kleine of grote KMO? We bekijken graag met jou welke oplossingen het meest geschikt zijn en bieden standaardformules of maatwerk aan. Aan jou de keuze.

“Toen we op zoek moesten gaan naar een nieuwe IT-partner was de keuze voor Office-IT snel gemaakt.”

Beirens Kristin – Mauquoy Token Company