IT SECURITY

Basisprincipes van cybersecurity voor KMO's

Cybersecurity is een cruciaal aandachtspunt voor bedrijven van elke omvang. Of je nu een kleine, middelgrote of grote onderneming runt, het is essentieel om je te wapenen tegen de steeds evoluerende dreigingen van cybercrime.

In dit artikel vind je enkele fundamentele cybersecurity-principes die je kan implementeren om je bedrijf te beschermen. We willen je niet alleen bewust maken van de risico’s, maar ook helpen bij het versterken van je beveiligingsmaatregelen.

2 medewerkers van Office-IT checken de monitoring tool met focus op cybersecurity

Ontdek hoe je jouw bedrijf kunt beschermen tegen cyberdreigingen.

Hoe jouw bedrijf beschermen tegen cyberdreigingen

Hier zijn de basisprincipes van cybersecurity die elke KMO zou moeten volgen:

  • Regelmatige Patches
    Zorg ervoor dat alle toestellen in je netwerk regelmatig worden voorzien van de nieuwste patches. Deze updates zijn cruciaal om beveiligingslekken te dichten die hackers vaak proberen uit te buiten. Het tijdig bijwerken van software voorkomt dat kwetsbaarheden je netwerk binnenkomen.
  • Beveiligingssoftware
    Installeer beveiligingssoftware op al je servers en pc’s. Kies bij voorkeur voor een Endpoint Security-oplossing, die het gedrag van je systemen in de gaten houdt en niet alleen gebaseerd is op patronen zoals traditionele antivirussoftware. Endpoint Security biedt vaak ook een roll-back functie om eventuele schadelijke wijzigingen ongedaan te maken.
  • Actieve Monitoring
    Gebruik monitorsoftware die continu wordt gevolgd door een betrouwbare serviceprovider of Security Operations Center (SOC). Dit zorgt ervoor dat eventuele verdachte activiteiten tijdig worden opgemerkt en aangepakt.
  • Toegangscontrole en Authentificatie
    Beperk toegang tot je netwerk met sterke wachtwoorden die regelmatig worden gewijzigd. Overweeg ook het gebruik van Multi-Factor Authenticatie (MFA) voor een extra beveiligingslaag.
  • Bewustwording van Phishing
    Aangezien e-mail een van de grootste bedreigingen vormt, is het belangrijk om je medewerkers bewust te maken van phishingpraktijken. Regelmatige opleidingen kunnen helpen om hen alert te houden en te leren hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen.
  • Spamfiltering
    Zorg voor een extra laag spamfiltering naast de standaardfilters. Dit helpt om ongewenste en mogelijk gevaarlijke berichten effectief te blokkeren.
  • Firewall
    Gebruik een firewall die niet alleen netwerkverkeer controleert, maar ook de inhoud van de gegevenspakketten inspecteert. Dit biedt extra bescherming voor servers, toepassingen en werkstations. Voor medewerkers die op afstand werken, kan een firewall ook zorgen voor beveiligde verbindingen.
  • Betrouwbare ICT-partner
    Bouw een vertrouwensrelatie op met een ervaren ICT-partner. Regelmatig overleg over beveiligingsstrategieën en updates kan je helpen om je beveiligingsmaatregelen actueel te houden en aan te passen aan nieuwe dreigingen.

Bescherm jouw bedrijf vandaag nog

Cybersecurity is een continu proces van evalueren en verbeteren. Heb je vragen over hoe je deze principes in jouw organisatie kunt toepassen? Of heb je hulp nodig bij het versterken van jouw beveiligingsstrategie?

Op zoek naar een IT-partner voor jouw KMO?

Laat ons weten wat er in jouw organisatie beter kan. Kleine of grote KMO? We bekijken graag met jou welke oplossingen het meest geschikt zijn en bieden standaardformules of maatwerk aan. Aan jou de keuze.

“Dit is dé cloudoplossing die we nodig hadden, zonder dat we zelf moesten investeren in eigen infrastructuur!”

Lumbeeck Wim – Elec Lightin’ Art